Saturday, April 24, 2010

βιβλίο "Living Homes 2"


«Από τη δεκαετία του 1970, το ενδιαφέρον για περιβαλλοντική συνείδηση στην οικοδομή και ενεργειακά αποδοτικά σπίτια έφερε εκ νέου την επικέντρωση στην τεχνική των πλιθαριών στις νοτιοδυτικές πολιτίες των Η.Π.Α., το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στα περισσότερα κλίματα.

(…)

Παραδοσιακά, οι φόρμουλες (συνταγές) για την κατασκευή πλιθαριών, περνούσαν από γενιά σε γενιά. Αν τα εδάφη ήταν κακής ποιότητας, γινόταν ανάμειξη με άχυρο ή κοπριά. Το είδος του εδάφους σε μια περιοχή καθορίζει εάν μπορούν να κατασκευαστούν ανθεκτικά πλιθάρια χωρίς την εισαγωγή γης από άλλες περιοχές. Υπερβολική ποσότητα αργίλου (κώννου) στο μείγμα, θα προκαλέσει συρρίκνωση και ρωγμές στα πλιθάρια. Υπερβολική ποσότητα άμμου, και τα πλιθάρια θα διαλύονται εύκολα με έλλειψη δύναμης. Άλατα που υπάρχουν στο έδαφος μπορεί να ελευθερωθούν προκαλώντας διάβρωση. Η μελέτη του εδάφους (οι εδαφολογικές αναλύσεις) έχει γίνει ευτυχώς μια ακριβής επιστήμη στις νοτιοδυτικές πολιτίες των ΗΠΑ, και συναντιόνται τέτοια εργαστήρια σε πολλές κοινότητες. Μια πρωτόγονη μέθοδος δοκιμών για δημιουργία πλιθαριών υψηλής αντοχής είναι γεμίζοντας μισό ποτήρι με χώμα από μια συγκεκριμένη τοποθεσία, και στη συνέχεια πρόσθεση νερού. Πρώτα βυθίζονται τα βαρύτερα μόρια, αρχίζοντας με το χαλίκι, και στη συνέχεια, η άμμος και η ιλύ(λάσπη). Αυτά που βυθίζονται τελευταία είναι τα σωματίδια αργίλου. Η πιο επιθυμητή σύνθεση αποτελείται από ίσα μέρη άμμου και αργίλου. Η δοκιμή πτώσης όπως ονομάζεται από ορισμένους κατασκευαστές, είναι μια άλλη δοκιμή. Πρώτα κατασκευάζεται το πλιθάρι προς μελέτη, το οποίο πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά-μέχρι και δύο εβδομάδες, και στην συνέχεια το αφήνουν να πέσει από ύψος τριών ποδιών. Αν επιβιώσει άθικτο, περνάει το τεστ.»


Living Homes" Suzi Moore McGregor και Νόρα Burba Trulsson, εκδόσεις chronicle books σελ. 21- 22)

“Since the 1970’s, interest in building environmentally sound and energy-efficient homes has brought renewed focus on adobe in the southwest of the U.S.A., which can be adapted for most climates.

(…)

Traditionally, formulas for making adobe where handed down from generation to generation. If soils were bad, straw or manure was sometimes mixed in. The type of earth in an area determines if durable adobes can be made without the importation of other soils. Too much clay in the mixture, and the blocks will shrink and crack. Too much sand and the blocks will crumble and lack strength. Salts in the soil can leach out and become corrosive. Fortunately soil analysis in the southwest of the U.S.A. has become a precise science, and soil testing laboratories are found in many communities. A primitive method of testing for durable adobes is to half fill a glass with earth from a site, then add water. The heavier particles sink, starting with gravel, then sand and silt. Suspended longest are clay particles. The most desirable composition consists of equal parts of sand and clay. Another test is termed by some builders as the drop test. A test block is made and allowed to dry thoroughly- up to two weeks- then is dropped from a height of three feet. If it survives intact, it passes the test.”

(“Living Homes” Suzi Moore McGregor and Nora Burba Trulsson , chronicle books editions p.22)

Friday, April 23, 2010

23/04/10 1η συνάντηση του συλλόγου Γεοδομώ




Αρχιτέκτονας Μarcelo Cortes: παραδοσιακή τεχνική quincha, Χιλή


Η πρώτη συνάντηση του συλλόγου Γεοδομώ ολοκληρώθηκε εχτές 23/04/10 στο κατάστημα "Ουτοπία" με περίπου δεκαπέντε παρευρισκόμενους σε ένα κλίμα φιλικό, ανταλλαγής απόψεων και έκρασης ιδεών.

Θέμα: H χρήση γης ώς οικοδομικό υλικό τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην σύγχρονη Αρχιτεκτονική.

Οι παρευρισκόμενοι ήταν απο ποικίλα επαγγέλματα σχετικά με την γή στην οικοδομή (εργολάβος, πολιτικοί μηχνικοί, μηχανικος περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονας τοπίου, κατασκευαστής πλιθαριών)
Στα πλάισια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι στόχοι του συλλόγου, έγινε γνωριμία μεταξύ των παρευρισκόμενων, και έγινε μια δημιουργηκοί συζήτηση με πολλές ιδέες για το πως μπορεί να προχωρήσει τόσο ο σύλλογος όσο και η χρήση γής ειδικά στην σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Βασικά θέματα που προέκυψαν:

1. Ανάγκη συνεργασίας όλων των ειδικοτήτων και επαγγελμάτων (εργολάβοι, κατασκευαστές, αρχιτέκτονες πολιτικοι μηχανικοί, ερυνητές πανεπιστημιακοί, υπεύθυνοι στις αρχές) για επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων.
2. Ανάγκη εις βάθους έρευνας απο ερευνητές και ειδικούς, ώστε να προκύψουν κάποια πρότυπα και αποτελέσματα που θα βοηθήσουν και στην αλλαγή της μέχρι τώρα νομοθεσίας.
3. Ανάγκη δημιουργίας στα πλαίσια του συλλόγου, ενός κέντρου πληροφορίας με τα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών, κατασκευαστών και εκπαιδευτών, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους ενδιαφερόμενους, ειδικούς και μη.

Παρακάτω μπορείται να δείτε τους στόχους του συλλόγου που συζητήθηκαν αναλυτικά στην συνάντηση και να προσθέσετε και εσείς τα δικά σας σχόλια.

Thursday, April 22, 2010

Διήμερο εργαστήρι του συλλόγου τον Ιούνη με τον Γερμανό ειδικό Manfred Fahnert


Ανάλυση γης απο διάφορα μέρη του Μαρόκο και της Ισπανίας


Εμπειρικές μέθοδοι εξέτασης των αντοχων και ιδιοτήτων της γης




Κόψιμο των πλιθάριων


Προσθήκη νέων χώρων στο Kasbah Asslim, Agdz,
Morroco 2009
στα πλαίσια του workshop με τον
καθηγητή ειδικό Manfred Fahnert (LehmExpress)



Ait Ben haddour, προστατευόμενη πόλη- πολιτιστική κληρονομιά,
Μαρόκο
(φωτογραφίες: Μαρία Κωστή, Μαρόκο, Μάρτιος 2009)


Στις 12 και 13 Ιουνίου, 2010, ο σύλλογος Γεοδομώ Κύπρος σε συνεργασία με την εταιρεία "Between the Lines. an office of urban architecture"οργανώνει το πρώτο διήμερο εργαστήρι/ πρακτικά μαθήματα με τον εκπαιδευτή/ ειδικό Manfred Fahnert (βιογραφικό) απο την Γερμανία, με τίτλο "Κτίσιμο με γη: απ' το χώμα στο πλιθάρι" στο χωριό Φλάσου (09:00π.μ.- 18:00μ.μ.). 70ευρώ/2 μέρες. Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής τηλεφωνήστε στο 99523715 (Μαρία) ή 99184191 (Ντίνος)

Στόχοι Συλλόγου Γεοδομώ:

1. Ο σύλλογος στοχεύει στο να προωθήσει την γη ως οικοδομικό υλικό τόσο στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική όσο και σαν πιθανή εναλλακτική στην Σύγχρονη Αρχιτεκτονική.
2. Αφορά ένα σύλλογο που θα καλύψει θέματα που αφορούν την γη στην οικοδομή σε όλες της τις πτυχές και δυνατότητες του.
3. Στο κομμάτι που αγγίζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στοχεύει να συνεργαστεί με τους ήδη υφιστάμενους οργανισμούς (ΙCOMOS κτλ.), ώστε η μετάδοση της πληροφορίας και γνώσης να γίνεται πιο εύκολη στους ανθρώπους που δεν ξέρουν που να αποταθούν.
4. Στοχεύει στο να εμπλέξει ευρύ φάσμα ειδικοτήτων που ασχολούνται και μελετούν το θέμα ώστε να τους φέρει σε επικοινωνία και συνεργασία για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων στο κτισμένο περιβάλλον, τόσο στις αποκαταστάσεις όσο και στις σύγχρονες οικοδομές από γη.
5. Στοχεύει στο να φέρει στο προσκήνιο της Κυπριακής οικοδομικής Βιομηχανίας και κοινωνίας, την γη ως ανταγωνίσιμο σύγχρονο υλικό οικοδομής, που μπορεί να προσφέρει οικονομικές και οικολογικές λύσεις.
6. Η γη ως οικοδομικό υλικό: δεν εννοεί μόνο το πλιθάρι (άψητο τούβλο από χώμα) αλλά μια μεγάλη σειρά προϊόντων και τεχνικών για την κατασκευή όλων των στοιχείων του κτηρίου (πατώματα, τοίχοι, στέγες, επικαλύψεις κτλ.). Ο σύλλογος στοχεύει στο να γνωστοποιηθούν αυτές οι τεχνικές ώστε να ξεκινήσουν να αποτελούν εργαλεία στην παραδοσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονική.
7. Να λειτουργήσει σαν κέντρο πληροφοριών που θα προσφέρει στα μέλη του τα στοιχεία:
• Ειδικών μελετητών (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί , Πανεπιστημιακοί μελετητές, Εργαστήρια για αναλύσεις χημικές κτλ.)
• Εργολάβων, τεχνικών, μαστόρων κτλ. Κυπρίων και ξένων ειδικών στο θέμα.
• Κατασκευαστών πλιθαριών στην Κύπρο αλλά και εταιρειών στο εξωτερικό που προσφέρουν σχετικά προϊόντα.
• Σχετικών βιομηχανιών στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.
• Παραδείγματα έργων στην Κύπρο τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην σύγχρονη αρχιτεκτονική που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί για να μάθει περισσότερα για το υλικό.
• Ειδικών επαγγελματιών στην Κύπρο και το εξωτερικό που μπορούν να αναλάβουν έργα ειδικού χαρακτήρα.
• Συλλόγων και οργανισμών του εξωτερικού που προσφέρουν εκπαίδευση για σχετικά θέματα. (Craterre- Grenoble, Proterra- Peru, Dachverband-lehm (DVL)- Germany, Estepa- Castilla y Leon, ArquiTerra- Internet para hispanos, κτλ.)
8. Να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη που θα προσφέρεται στα μέλη για μελέτη με σειρά βιβλίων τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
9. Εκπόνηση μελετών σε συνεργασία με άλλους φορείς και δημοσιεύσεις και εκδόσεις μελετών.
10. Να προσφέρει την δυνατότητα για γρήγορη εξεύρεση ειδικών για την λύση αποριών ή προβλημάτων.
11. Τα μέλη θα μπορούν να κλείνουν τον χώρο του συλλόγου για παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα (έργα και μελέτες).
12. Να συνεργάζεται με συλλόγους σχετικούς του εξωτερικού και σε οργανωμένες εκδηλώσεις να στέλνει αντιπροσώπους για εκπαίδευση ή παρουσίαση μελετών. Συμμετοχή σε πανευρωπαϊκά προγράμματα. Να δικτυωθούμε ως σύλλογος στον διαδίκτυο σε διάφορα φόρουμ σχετικά.
13. Να φέρει γνώση από το εξωτερικό για νέες τεχνικές και μεθόδους στην Κύπρο.
14. Στοχεύει στο να συνεργαστεί με οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό στην διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, σειρά πρακτικών μαθημάτων/ εργαστηρίων και την σωστή διάδοση της γνώσης κυρίως στους νέους ειδικούς του συγκεκριμένου κλάδου.
15. Στοχεύει να κάνει γνωστή και εύκολο -προσβάσιμη την κυπριακή γνώση και την επικοινωνία με τους ειδικούς. Να μπορεί δηλαδή ο καθένας που θέλει να κτίσει με γη να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους εύκολα και γρήγορα και να μελετήσει τις επιλογές και εναλλακτικές που του προσφέρονται στην κυπριακή πραγματικότητα όσο αφορά μεθόδους, τεχνικές, υλικά κτλ.
16. Ο σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικός. Θα υπάρχει μικρή συνεισφορά από τα μέλη για κάλυψη βασικών αναγκών.
17. Η μετάδοση της περιβαλλοντικής συνείδησης στο κτισμένο περιβάλλον.

Για να τυπώσετε τους στόχους του συλλόγου πατήστε εδώ.

Program of Geodomo-cyprus Association for April, May and June 2010

Πρόγραμμα Συλλόγου Γεοδομώ: Απρίλη, Μάϊο και Ιούνιο, 2010:­­

Παρασκευή 23/04/10: 1η Συνάντηση. Καφές και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών από ενδιαφερόμενους και ειδικούς. Παρουσίαση του καταστατικού που ετοιμάζεται. «Ουτοπία». 18.00μ.μ.

Παρασκευή 14/05/10: 2η Συνάντηση. Εκλογές και υπογραφή μελών. «Ουτοπία». 18.30μ.μ.

Σάββατο 29/05/10: 1ο Πάρτυ Συλλόγου- προσέλευση νέων μελών. «Ουτοπία». 19.30μ.μ.

Κυριακή 06/06/10: Διάλεξη απο Γερμανό ειδικό Manfred Fanhert: παρουσίαση της δουλειάς του στο Μαρόκο και στην Γερμανία. «Ουτοπία». 18.00μ.μ.

Σάββατο 12/06 και Κυριακή 13/06/10: «κτίσιμο με γη: απ’ το χώμα στο πλιθάρι» πρακτικά μαθήματα. Manfred Fanhert (ειδικός-Γερμανία): 70€/2 μέρες. Φλάσου. 09:00π.μ.-18.00μ.μ.

Κυριακή 13/06/10: Πάρτυ- εγκαινίαση συλλόγου/ λήξη 1ης δραστηριότητας. Φλάσου. 18.00μ.μ.

Πληροφορίες: Ντίνος Γεωργίου 99184191 ή Μαρία Κωστή 99523715

Our first post

Hi! Welcome to Geodomo Cyprus. Our email address is